Drone inspectie in Gent Zeehaven

De oude Kuhlmannsite als opslagplaats voor Jan De Nul

Skyshoots voerde in opdracht van eigenaar Jan De Nul drone inspectievluchten uit op de oude Kuhlmannsite in de zeehaven van Gent.

Dit zijn de luchtfoto's genomen met de Acecore Neo drone met Canon DSLR Eos DSR 51 Mpix voor de inspectie van de gigantisch grote site.

Op de achtergrond van een van de foto's is het grote zonnepanelenpark te zien van Terranova.

Hier kan u meer drone luchtbeelden van Skyshoots terugvinden.

De Franse chemiegigant "Etablissements Kuhlmann" opende in 1910 de zwavelzuur- en fosfaatfabriek langs het kanaal Gent-Terneuzen. Hele generaties Zelzatenaren verdienden hun boterham in het chemiebedrijf. De wijk "Klein Rusland", dat er vlak naast ligt, werd overigens in 1920 door Kuhlmann gebouwd om het woon-werkverkeer van zijn arbeiders tot een minimum te beperken. 

Na een estafette van overnames, ging het voormalige Kuhlmann in 2009 failliet. Een overnemer zette de zwavelproductie nog drie jaar door, maar moest in 2012 de bijl begraven. De jaren daarop werd de volledige fabriek ontmanteld en de vervuilde bodem opgeruimd. Een eeuw lang dumpte Kuhlmann hier zwaar vervuild gips, een bijproduct van het chemisch proces. Door zijn witte toppen leek de gipsberg vroeger permanent besneeuwd. Dat is verleden tijd: enkele baggeraars zetten in 2010 hun tanden in het grootste brownfield van Vlaanderen. Eén van de flanken is nu bekleed met zonnepanelen, er wordt een bos- en natuurgebied aangelegd en op de Kuhlmann-site staat een bedrijventerrein in de steigers.

Van Noordzee tot achterland

North Sea Port, gelegen langs beide oevers van de Westerschelde is via de Noordzee bereikbaar voor de wereldwijde scheepvaart. 
Tot 32 kilometer landinwaarts. North Sea Port, het 60-kilometer-lange grensoverschrijdende havengebied van Vlissingen in Nederland tot Gent in België. 

De North Sea Port is een fusie tussen de zeehavens Gent, Terneuzen en Vlissingen. Op 8 december 2017 werd de fusieovereenkomst tussen deze havens getekend. Alle aandeelhouders stemden in met de fusie. In Vlaanderen zijn dat de stad Gent, de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten Evergem en Zelzate. Langs Nederlandse kant zijn dat de provincie Zeeland en de gemeenten Borsele, Terneuzen en Vlissingen.

De Nederlandse voorganger was Zeeland Seaports.

 

 

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×