Drone inspectie liftschachten WTC torens Brussel

Voor Viabuild - De Meuter deed Skyshoots een drone inspectie van de liftkokers van de WTC torens op asbestvervuiling

Drone inspectie liftschachten op asbestresten

Voor inspecties van moeilijk bereikbare plaatsen is het ideaal om drones in te zetten. Bij de afbraak van de World Trade Center WTC 1 en WTC 2 torens te Brussel moest het gebouw worden geïnspecteerd op asbestresten. Door de moeilijke bereikbaarheid binnen in de gestripte 70 meter hoge liftschachten bleek dit een niet zo simpele klus. Bovendien ook een uitdaging kwa veiligheid voor de inspecteur. Daarom werd gekozen om deze 4 smalle liftschachten van elk 70 meter hoog te inspecteren d.m.v drone inspectie.

Asbestinspectie met drone

Geen standaard drone inspectie opdracht door de hoge en smalle liftschachten. De compacte 20 Mpix drone van Skyshoots werd voor deze drone inspectie uitgerust met propeller beschermers, en Lumucube externe verlichting voor inspectie in de donkere liftschachten. Hierdoor kon onze ervaren drone piloot deze asbest drone inspectie op een veilige manier en binnen een korte tijd uitgevoeren.

WTC-torens worden afgebroken

De Vlaamse overheid heeft in 2017 de opdracht voor het ontwerpen en bouwen van nieuwe WTC-torens aan vastgoedinvesteerder, Befimmo, gegund. Befimmo organiseerde vervolgens  een architectuurwedstrijd voor de hertekening van de WTC-gebouwen. Brusselse architectenbureau 51N4E, Jaspers Eyers Architects en het Franse l’AUC staken uit met hun ontwerp. Het project dat de naam ZIN in No(o)rd draagt zou de huidige WTC-torens 1 en 2 moeten herinvullen. De nadruk van dit bouwproject is om op een innovatieve manier verschillende functies samen te brengen en de Noordwijk een boost te geven. De site is ongeveer 110.000 m² groot. Hiervan zijn 70.000 m² aan kantoren bestemd voor de Vlaamse overheid. 5.000 m² dienen als coworking spaces. Verder plannen ze 127 appartementen, 240 hotelkamers, sport- en  vrijetijdsruimtes en horeca- en handelszaken. De huurovereenkomst met de Vlaamse overheid start in 2023 en heeft een vaste termijn van 18 jaar. Ongeveer 3.900 Vlaamse ambtenaren zullen in ZIN in No(o)rd een nieuwe werkplek vinden. De appartementen op de site worden verhuurd. Voor het hotelgedeelte is een vernieuwend hotelconcept gepland, in samenwerking met een gespecialiseerde operator. De totale bouwkost van het project wordt geschat op 375 miljoen €.  Bron HLN

Geschiedenis

De WTC-gebouwen 1 en 2 zijn twee kantoorgebouwen in het complex van het World Trade Center langs de Koning Albert 2-Laan in Brussel. Deze torens, net zoals de andere van de Noordruimte, bevinden zich op een kleine afstand van het station Brussel-Noord en maken deel uit van de Brusselse skyline. Ook waren deze twee gebouwen de eerste van de Noordruimte.

Beide torens werden geopend in het jaar 1976, hebben een hoogte van 102 meter en tellen 28 verdiepingen. De 'office buildings' dienen als ruimte voor kantoren.

Oorspronkelijk wilde Brussels politicus Paul Van den Boeynants een gebouw zoals het 400 meter hoge WTC in New York. Uiteindelijk werd dit vervangen door vier torens van 100 meter elk. In totaal zijn er in Brussel en België slechts drie WTC-complexen aanwezig, deze twee en nog een ander (WTC-gebouw 3), gebouwd in 1985 en met een hoogte van 105 meter, terwijl er in Nederland acht WTC-gebouwen aanwezig zijn in acht verschillende steden. Bron Wikipedia

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×