Drone video Financietoren Brussel

Drone video Financietoren Brussel

Drone video in opdracht van Meritz Korea & Valesco London

In opdracht van Meritz Group Korea en The Valesco Group London maakte Skyshoots deze drone video van de financietoren te Brussel.

Skyshoots verzorgde eveneens de drone fotografie van de Financietoren, u kan hier enkele van de foto's bekijken. Meer drone video's kan u hier bekijken.

De Zuid-Koreaanse financiële groep Meritz telt meer dan 1,2 miljard euro neer voor de Brusselse Financietoren. Het is de grootste vastgoedtransactie ooit voor een gebouw in België. Meritz Group Korea en The Valesco Group London zocht een betrouwbare partner om drone video en drone fotografie te verzorgen van de Financietoren. Voor deze drone video en drone fotografie kwamen ze bij Skyshoots terecht, dit door onze hoge kwaliteit, grote betrouwbaarheid en topreferenties.

Vraag hier uw vrijblijvende offerte aan voor drone video of drone fotografie

Financietoren Brussel drone video

Daarmee krijgt het departement Financiën dus een Zuid-Koreaanse huisbaas. Meritz gaat het gebouw deels doorverkopen aan andere verzekeraars en pensioenfondsen in zijn thuisland. 

De Financietoren omvat 142.000 vierkante meter kantoren, 44.000 vierkante meter archief en 712 parkeerplaatsen. Met zijn 145 meter is de Financietoren na de Zuidertoren (Pensioentoren) het tweede hoogste gebouw van België. Met 220.000 vierkante meter bruto oppervlakte is het ook een van de grootste gebouwen in België.

De verkopers zijn de Nederlandse vastgoedgroepen Breevast en ZBG, beide in handen van de superdiscrete Nederlandse vastgoedontwikkelaar Frank Zweegers. De bedrijven doen een gouden zaak. Breevast kocht de totaal verouderde Financietoren in 2001 voor 311 miljoen euro en deed een zware renovatie van 325 miljoen euro. Vandaag verkoopt Breevast het gebouw voor meer dan het dubbele van de prijs. Het is na de verkoop van Coeur Défence in Parijs de grootste transactie ooit in Europa voor één enkel gebouw.

'De verhuur aan een tophuurder met een contract met een resterende looptijd van 15 jaar en automatische indexering heeft een cruciale rol gespeeld bij het afsluiten van deze superdeal', benadrukt Alexander van Ravels van makelaar CBRE België.

Breevast werd voor deze deal geadviseerd door de CBRE. Meritz werd bijgestaan door de Valesco Group, een Londense vastgoedbeleggingsbeheerder, makelaar Cushman & Wakefield en AIP Asset Management, een vermogensbeheerder met maatschappelijke zetel in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Valesco organiseerde het leningpakket van 720 miljoen euro voor de aankoop voor de aankoop door de Koreanen.

In 2004 kon Breevast een zeer gunstig huurcontract bedingen bij de Regie der Gebouwen dat nog loopt tot 2034. Ook tijdens de renovatieperiode 2004-2008 bleef de federale overheid huur betalen. De huurprijs wordt elk jaar automatisch geïndexeerd en is al gestegen van 42,7 naar 59 miljoen euro per jaar. Die stijging is veel hoger dan op de vrije markt van kantoren.

In de periode 2001 tot 2006 verkocht de federale overheid massaal overheidsgebouwen om ze dan opnieuw te huren. De paarse regeringen gebruikten de opbrengst om zes jaar op rij het overheidstekort terug te dringen. Het contract voor de Financietoren en de sale-and-lease-backoperaties uit die periode in het algemeen kregen heel wat kritiek.

Het Rekenhof leverde in een rapport van 2006 al meteen forse kritiek op die verkoop en noemde de verkoopdossiers ‘mager en weinig gestructureerd’. De Regie der Gebouwen kreeg van haar voogdijministers, eerst Rik Daems (Open VLD) en nadien Didier Reynders (MR), nooit de vraag een kosten-batenanalyse te maken van die transacties.

In een rapport van 2010 berekende de Regie der Gebouwen dat de overheid die tussen 2001 en 2006 gebouwen verkocht voor 1,3 miljard euro, de volgende kwarteeuw in totaal 1,782 miljard euro huur zal moeten betalen om ze te huren. In die periode werden 84 overheidsgebouwen verkocht.

De Zuid-Koreanen kopen massaal vastgoed in Europa. De rendementen bij ons zijn vandaag interessanter dan op hun thuismarkt. In 2019 alleen al investeerden ze in Europa voor 14 miljard euro.

Op de Belgische markt kochten ze sinds 2016 al elf kantoren in en rond Brussel voor 2,86 miljard euro. Ook Egmont 1 en 2 (Buitenlandse Zaken) en de Engie Towers (hoofdzetel van de Franse groep aan het Brusselse Noordstation) hebben vandaag een Koreaanse huisbaas.

Breevast-eigenaar Frank Zweegers behoort volgens Quote tot de 100 rijkste Nederlandse families. Hij is zeer mediaschuw en kreeg de voorbije jaren heel wat negatieve pers in België en Nederland. Hij ligt overhoop met de fiscus.

In de zomer van 2017 werd hij op vraag van het parket van Dendermonde van zijn jacht geplukt op het eiland Capri in het kader van een onderzoek. Glenn Audenaert, de voormalige politiebaas, verklaarde geld op zijn rekening te hebben gekregen van Zweegers. Die ontkent.

Bron : De Tijd

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×