Ros Beiaard Dendermonde nog 500 dagen

Op donderdag 10 januari 2019 was het 500 dagen voor de Ros Beiaardommegang van zondag 24 mei 2020. 400 leerlingen en leraars van de Dendermondse lagere scholen verzamelden voor die gelegenheid op de Grote Markt om er de letters 'Nog 500 dagen' te vormen en een spandoek met het campagnelogo uit te rollen. Door dit te organiseren hebben het Ros Beiaardcomité en de stad Dendermonde de Ros Beiaardkoorts ook bij de allerjongsten aangewakkerd. Het Ros Beiaardcomité engageerde Skyshoots voor de drone-opnames. Voor verdere info www.rosbeiaard.be

Meer foto's op onze website bij luchtbeelden events

Ook de luchtbeelden voor TV Oost werden door Skyshoots verzorgd, klik hier om deze reportage te bekijken

Het Ros Beiaard is een folkloristisch paard, dat verwijst naar het paard in de sage van de Vier Heemskinderen. De ommegang met dit (houten) paard bestaat nog in DendermondeLierAatMechelen en Duffel. De folkores van Dendermonde, Aat en Mechelen staan op de lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

De sage van de Vier Heemskinderen is een afgeleide van de Frankische roman Les quatre fils Aymon, die zich afspeelt in de Maasvallei. In het oorspronkelijke verhaal wordt het paard, daar le Cheval Bayard geheten, verdronken in de Maas. Zijn Vlaamse evenknie vindt de dood in de Schelde.

De Ros Beiaardommegang vindt zijn oorsprong in de religieuze processies die in de Middeleeuwen door de straten van Dendermonde trokken. Sinds de 15e eeuw werden aan deze processies steeds meer wereldse elementen toegevoegd, waaronder reuzenfiguren. Dankzij de verspreiding van een populaire sage, vonden ook het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen hun weg naar Dendermonde. Het heldhaftige Ros groeide sindsdien uit tot de hoofdrolspeler van zijn eigen ommegang. Deze is sinds 2005 door Unesco erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

De volgende Ros Beiaardommegang zal plaatsvinden op 24 mei 2020

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×