Drone fotografie van Be-Mine te Beringen

Skyshoots maakte luchtbeelden van Be-Mine en indoorduikcentrumTodi voor Be-Mine en COBAD

De mijnsite van Beringen omvat 100.000 m² aan bestaand gebouwenpatrimonium. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen en uniek in Europa. Van alle overige mijnsites in Limburg is het de enige site waar het industriële hart van de mijn werd bewaard. De mijnsite is gelegen in het kleinstedelijk gebied van de derde grootste stad van Limburg en aan de voet van twee terrils. Onder de noemer be-MINE wordt de site nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij evenwichtig met elkaar vervlochten. Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein, krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling.

De Steenkoolmijn van Beringen was een van de zeven mijnen van het Kempens steenkoolbekken. Deze Kempense mijnzetel was gevestigd in Beringen doch de steenkoolmijn zelf ligt op het grondgebied van Koersel, heden een deelgemeente van Beringen (België).

Zes proefboringen in 1902 en 1903 in de dorpen Beverlo, BeringenKoersel en Paal bevestigden de aanwezigheid van steenkool.

Op 26 november 1906 werd een concessie verleend voor een gebied dat oorspronkelijk 4950 hectare groot was (Beeringen-Coursel) en in 1954 werd uitgebreid tot 5271 hectare. Vanaf 1959 werd ook steenkool gedolven uit de naburige concessie Oostham-Kwaadmechelen.

De uitbatingsmaatschappij Société anonyme Charbonnages de Beeringen werd in 1907 opgericht.

Indoorduikcentrum TODI is één van de paradepaardjes van de recreatieve component op be-MINE. Dit unieke concept van duikbeleving omvat een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water en een temperatuur van 24°. De fauna staat hier centraal met in totaal 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. TODI is het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld, tussen kleurrijke tropische zoetwatervissen en levensechte decorelementen. 

TODI, dat is ook gastronomisch genieten. Iedereen is welkom voor een hap(je) of een drankje in onze gezellige Duikersbar, in de Brasserie of op een van onze unieke terrassen.

Onze drone fotograaf maakte deze hoge resolutie luchtfoto's

Meer drone luchtfoto's van grote projecten kan je hier bekijken  of luchtfoto's van vastgoed

Meer nieuws

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×